Scouting
Jaarthema
DAS Goesting
Scouts, da’s voor ‘t leven! Of voor sommigen maar voor even? Ben jij geboren met de goesting voor scouting of is die geleidelijk gegroeid?
Van kapoen tot leiding, iedereen heeft een persoonlijke reden om iedere week naar de scouts te komen. Waarom is die ene welp er elke week en de andere maar een keer per maand? Waarom laten jonggivers hun keuze om te komen afhangen van hun vrienden? Waarom ga je na de leidingscarrière bij de gouw?
Die motivatie is voor iedereen anders, maar één ding is zeker: scouting, DAS Goesting!
Met het jaarthema DAS Goesting kiezen we ervoor om stil te staan bij de drijvende kracht achter scouting en achter ons eigen engagement. Wat motiveert ons? Waarom ga ik naar de scouts? Waarom blijf ik naar de scouts gaan? Door hierover na te denken en dit bespreekbaar te maken geven we een boost aan onze motivatie.
Zin in Scouting
Elke scout of gids heeft wel een eigen reden om aan scouting te doen. Misschien werd jij wel lid van de scouts om ook in het weekend plezier te maken met je klasgenoten. Of wil je graag nieuwe vaardigheden ontwikkelen of jezelf beter leren kennen? Alles kan en mag bij de scouts!
Kiezen voor Scouting
Kiezen om lid te zijn van Scouts en Gidsen Vlaanderen, is een bewuste keuze. “scouts of gids zijn” brengt verwachtingen met zich mee. Met grote en kleine daden zetten scouts en gidsen zich in voor zichzelf, elkaar en de wereld. Samen helpen we bij de afwas op kamp, troosten we de leden met heimwee of zetten we een financiële actie op voor mensen die extra steun nodig hebben.
Kiezen voor de scouts, betekent misschien wel dat je niet kan aansluiten bij de tekenles of de fanfare. Wanneer het jonggiverweekend samenvalt met die belangrijke volleybalmatch op zaterdag, maak jij zelf de keuze tussen beide. We maken ons engagement bespreekbaar en hebben begrip voor elkaars prioriteiten.
Talenten in de verf
We ontdekken elkaars talenten. We geven elkaar erkenning voor wat we kunnen. We vieren elkaars unieke kwaliteiten bij onze belofte, totemisatie en andere rituelen. Appreciatie geeft een boost aan onze motivatie. Bij de scouts is het elke dag complimentjesdag.
Scouting doe je samen
Samen staan we sterker dan alleen. We halen motivatie uit elkaars gezelschap en vrolijken elkaar op wanneer het eens minder gaat. Onze gezamenlijke successen leiden tot een hechte band en vormen de motor voor meer. We maken samen werk van een goede groepssfeer, waarin iedereen welkom is.
Scouts als identiteit
Lid zijn van de scouts is een deel van je identiteit. Je bent lid van een grote groep mensen met gezamenlijke waarden en normen. Met ons uniform laten we zien wie we zijn en waar we voor staan. Tijdens onze wekelijkse activiteit, op de dag van de jeugdbeweging of tijdens een internationale uitwisseling met een buitenlandse scoutsgroep.
Scouting is niet zomaar een hobby. Het is een levensstijl. We staan steeds paraat en zetten ons beste beentje voor. Scouts en gidsen weten van aanpakken en blijven niet bij de pakken neerzitten. Bij de scouts zoeken we naar oplossingen en gaan we samen met ons nest, onze patrouille of onze leidingsploeg de grootste uitdagingen aan. Hiervan blijven we in ons dagelijks leven de vruchten plukken. Scouting is niet voor even, maar voor het leven. DAS Goesting!
Tradities
Totemisatie
Totemisatie is één van de belangrijkste rituelen binnen scouting. Een totem is de naam van een dier met dezelfde eigenschappen als jij. Als leiding geef je een totem aan de leden van je tak nadat ze een aantal proeven hebt afgelegd. Op je totem mag je echt fier zijn als scout of gids!
Je totem schept een band. Je draagt die totem je hele scoutscarrière mee. Zo voel je je altijd een echte scout.
Een totemisatie is een moment van engagement, erkenning en waardering. Je zet talenten van leden en leiding in de kijker.
Totemisaties is eveneens een moment van bezinning. Iedereen krijgt tijd om over zichzelf en hun engagement in de groep na te denken. Een totemisatie-opdracht is een kans om je eigen sterktes en zwaktes te ontdekken.
In het 3e jongverkenner of jonggids krijg je jouw totem. Om jouw totem als derde jaar jonggiver of later in je scoutscarrière te mogen doen, moet je wel minstens twee jaar lid zijn bij onze scoutsgroep.
Voortotems
Een adjectief of voortotem krijg je in het laatste jaar van de givers. Het is een aanvulling op de totemnaam. De voortotem vertelt iets meer over de totem of de drager ervan.
- Het zet een bepaalde eigenschap of karaktertrek extra in de verf.
- Het verzacht een bepaalde eigenschap van de eigenlijke totemnaam.
- Het vult de totem aan, eventueel om de groei in persoonlijkheid van de scout sinds de eerste totemisatie te benadrukken.
- Het is een versiering die de totem vervolledigt.
Het avondlied
Het avondlied wordt door veel groepen van Scouts en Gidsen Vlaanderen gezongen. Dit lied wordt gezongen op belangrijke momenten of om een avondactiviteit rustig af te sluiten. Niets zo gezellig als het avondlied zingen.
Het avondlied
O Heer, d’avond is neergekomen,
de zonne zonk, het duister klom.
De winden doorruisen de bomen
en verre sterren staan alom…
Wij knielen neer om u te zingen
in ’t slapend woud ons avondlied.
Wij danken u voor wat we ontvingen,
en vragen, Heer, verlaat ons niet!
Knielen, knielen, knielen wij neder,
door de stilte weerklinkt onze beê
Luist’rend fluist’ren kruinen mee
en sterren staren teder.
Geef ons Heer, zegen en rust en vreê.
De Scoutsgroet
Groeten met rechts
De scouts- en gidsengroet is één van onze meest gebruikte symbolen.
De drie vingers wijzen op de drievoudige scouts- en gidsenbelofte: de belofte tegenover jezelf, de ander en de wereld (of iets meer, bv. God). De pink onder de duim wijst op de dienstbaarheid van elke scout of gids: de sterke beschermt de zwakke.
Bij kabouters en welpen is het gebruikelijk om twee openstaande vingers te tonen in plaats van drie gesloten vingers bij hun groet. De kabouter- en welpengroet staat ook symbool voor de gespitste oren van de kabouter of welp.
Schudden met links
Wereldwijd schudden scouts en gidsen elkaar ook de linkerhand, met de pink omlaag zodat je elkaars pinken en duimen inhaakt. De dapperste Ashantikrijgers in Afrika gaven elkaar ook een linkerhand, redelijk koelbloedig, want dan moest je je schild even neerleggen. Je gebruikt dus je linkerhand om te tonen dat je alleen maar goede bedoelingen hebt.
Uniform
Het scoutsuniform bestaat voor alle leden en leiding uit een aantal basisstukken, ideaal om in te ravotten: een beige hemd, bruin-groene trui en groene korte of lange broek of rok.
Het scoutsuniform kan je kopen in de Hopper-webwinkel of in één van de Hopper-winkels. Kapoenen hebben geen voorgeschreven scoutsuniform, maar alle stukken zijn ook in kapoenenmaten beschikbaar.
Elke scoutsgroep heeft ook een eigen groepsdas, een das met een eigen kleurencombinatie. Aan de das kan je zien bij welke groep een scout of gids hoort. Deze dassen zijn bij de leiding verkrijgbaar.
Adres
Scouts & Gidsen Nieuwland
Doornbosstraat 14A
9850 Hansbeke (Deinze)