Over Ons

Scouts en Gidsen Nieuwland

Over ons

Wij zijn een gemengde scoutsgroep die elke week opnieuw een 200-tal enthousiaste kinderen en jongeren vanaf 6 jaar samen een leuke tijd laten beleven. 

Scouts en Gidsen Nieuwland probeert dan ook bij het plannen van activiteiten en het uitvoeren ervan rekening te houden met de vijf basispijlers van de Scouts en Gidsen: Engagement, zelfwerkzaamheid, medebeheer, ploegwerk en dienst zijn thema’s die in elk scoutsjaar alle aandacht krijgen. Bovendien gebeurt dit bij ons met een stevige dosis plezier en avontuur voor iedereen!

Zoals elke scoutsgroep werken wij met takken. Dit zijn leeftijdsgroepen waarin de kinderen en jongeren kunnen spelen, leren, ontdekken en op avontuur gaan samen met leeftijdsgenoten.

Groepsindeling

Kapoenen (6-8 jaar). Na een jaar van spelen, knutselen en plezier, trekken we bij de Kapoenen voor de eerste keer op kamp! Het kapoenenleven staat voor pret, fantasie en expressie.

Wie tussen 8 en 11 jaar is kan meespelen bij de Kabouters (meisjes) of Welpen (jongens). Hier leren we zelf dingen doen. Ons eigen lokaal inrichten, muziekinstrumenten maken, in bomen klimmen, kampen bouwen en nog veel meer spannende dingen. In de sfeer van het Jungleboek of een kabouterverhaal beleven we al deze dingen in kleine ploegjes.

Jonggidsen en Jongverkenners (11-14 jaar) trekken er graag op uit in de natuur of verkennen hun buurt. In vaste leefgroepjes of patrouilles werken we samen en nemen we initiatieven: van kattekwaad tot leuker. Een echt tentenkamp kan hier niet ontbreken. Dan koken we ons eigen potje, gaan op tocht met de rugzak, leren een vlot sjorren, gaan op tweedaagse.. da’s pas spel zonder einde!

 

Bij de Givers (14-17 jaar) is er kans om te experimenteren, mee te beslissen en gekke dingen te ontdekken. We wagen ons aan grote projecten. We trekken de nacht in, gaan op overlevingstocht enz.

JIN (17 jaar) : Jij en Ik een Noodzaak. Jinners steken de handen uit de mouwen, maar denken ook na over wie ze zijn en wat ze willen, binnen en buiten scouting. Zelf activiteiten plannen, zelf fuifen organiseren, een eigen buitenlands kamp plannen, dit alles zit vervat in het overwelmende jinjaar. Op de vooravond van het in leiding staan, ondervinden we wat ploeggeest, zelfstandigheid en inzet betekenen.

Kortom : Scouts en Gidsen leren samenleven in groep en steken de handen uit de mouwen. Op kamp, op tocht en tijdens wekelijkse activiteiten leren ze samen met anderen kiezen en beslissen. Ze leren vooral hun plan trekken : vuurtje stoken, eigen potje koken, op trektocht gaan.

Scouts en gidsen houden van de natuur en zetten zich in voor hun omgeving.

Lokaal en Vergadering

We komen samen op zaterdagnamiddag van 14.00 tot 17.00 uur in onze lokalen, Doornbosstraat 14A in Hansbeke. Het wekelijks programma per tak is terug te vinden op deze website.

Lid worden?

Alle jongens en meisjes tussen 6 (1ste leerjaar) en 18 kunnen lid worden van onze jeugdvereniging.

Nieuwe leden mogen 2 keer naar de vergaderingen komen om kennis te maken met onze scoutsactiviteiten en moeten daarna een definitieve beslissing maken.

Geschiedenis

Hoe het begon

Scouts en Gidsen Nieuwland (beter bekend als vvksm Nieuwland) werd opgericht in het werkjaar 1985-1986. Filip Dhaenens en zijn vrouw Chantal hebben 20 jaar geleden voor de start gezorgd van wat nu een bloeiende vereniging is! Na een jaartje voorbereiding zonder leden leerde Meester Filip de knepen van het scoutsvak aan 25 tal jongeren.

Pater Julius Nieuwland, een hansbekenaar die uitweek naar Amerika en daar het rubber uitvond, werd de patroon van onze scoutsgroep. Het werkjaar 1986 – 1987 was dan het eerste echte werkjaar met leden!

 

Hoe het verder ging

Hoe het nu gaat

Adres

Scouts & Gidsen Nieuwland

Doornbosstraat 14A
9850 Hansbeke (Deinze)